Economische ontwikkeling
Economisch beleidsplan
Als voorbereiding op ons nieuw op te stellen economisch beleidsplan zijn we in 2022 het gesprek met ondernemers aangegaan. Er heeft een 40-tal interviews plaatsgevonden en er is deelgenomen aan diverse bijeenkomsten van de ondernemersverenigingen. Ook is er een bedrijventerreinenanalyse opgeleverd door Ecorys. De input van de ondernemers en de bedrijventerreinanalyse worden in 2023 verwerkt in het nieuwe economische beleidsplan.
ESZL
Vanuit de gelden van ESZL zijn twee nieuwe regionale projecten opgestart:
- Het eerste project betreft ‘Yuverta’, voor groenonderwijs in de regio. De grootste instelling voor mbo groenonderwijs Yuverta, gaat binnen Zuid-Limburg educatie en onderzoek opzetten om het arbeidstekort terug te dringen en bij te dragen aan de kennisontwikkeling op het gebied van landschap, duurzame leefomgeving, natuurinclusieve landbouw, Nationaal Parken, natuurinclusief bouwen en biodiversiteit. Yuverta neemt een leidende rol bij het creëren van de opleidingen, het cursusaanbod, de samenwerking met partners in het kader van onderzoek en het te ontwikkelen kenniscentrum.
- Een tweede initiatief betreft de participatie in het Regionaal Voedselsysteem Zuid-Limburg. Dit project draagt bij aan het verkorten en verwaarden van vraag-gestuurde voedselketens middels integrale samenwerking, waar de voedingsmiddelenindustrie, groothandel en retail deel van uitmaken. Voorts resulteert dit in verduurzaming van de landbouw door kringloop- en regeneratieve landbouw.
Verder heeft de westelijke mijnstreek een analyse bedrijventerreinen door Ecorys laten opstellen. De door Ecorys uitgevoerde analyse (fase 2) ‘Optimalisatie ruimtegebruik op werklocaties Westelijke Mijnstreek” is in 2022 opgeleverd. Nadat het college van dit rapport kennis heeft genomen is ingestemd met fase 3, het laten opstellen van een regionale uitvoeringsagenda. Oplevering hiervan is voorzien in 2023, waarna opnieuw besluitvorming zal plaatsvinden over de uitvoering daarvan.
Ondernemersfonds
Conform het raadsvoorstel waarmee het Ondernemersfonds is opgericht heeft in het derde jaar van de looptijd (2022) een evaluatie plaatsvinden. Op basis van de resultaten van deze evaluatie is door de gemeente en de Stichting Ondernemersfonds Stein afgewogen of het fonds verlengd of beëindigd moet worden. Zowel de gemeente als Stichting Ondernemersfonds kijken overwegend positief terug op de voorbije projectperiode. Kritische kanttekening hierbij is dat het project gekenmerkt werd door een langzame start, veroorzaakt doordat er kort na de start op 1 januari 2020 corona uitbrak. Hierdoor is het aantal gerealiseerde projecten tot op heden beperkt. De in 2022 gerealiseerde projecten zijn een kerstboom (ter waarde van €1.400,-) en de Steinpas (ter waarde van €87.500). Omwille van de langzame start van het ondernemersfonds wordt voorgesteld om het project vooralsnog enkel met één jaar te verlengen. In 2023 zal dan opnieuw de balans opgemaakt worden teneinde een keuze te maken of langere verlenging wenselijk is.
Structuurvisie ruimtelijke economie Zuid Limburg
Bij de ruimtelijk economische thema's (detailhandel, kantoren en bedrijventerreinen) is de Structuurvisie Ruimtelijke Economie Zuid-Limburg leidend. In 2022 heeft de evaluatie van de SVREZL plaatsgevonden, hieruit zijn een aantal suggesties voor aanpassingen gekomen. Deze worden in 2023 verder verwerkt en vastgesteld.